Deoarece lemnul ca material de construcţii revine în actualitate pe toate meridianele, considerăm important să delimităm sistemele cele mai cunoscute de construcţie cu acest material, subliniind câteva dintre limite dar şi punctele forte.
Case cu structura de lemn
Constituie cel mai răspândit mod de realizare a caselor, 70-80% dintre casele din lemn se realizează în acest sistem. Pereţii sunt în general pereţi portanţi din panouri prefabricate executati intr-o fabrica sau pur si simplu direct pe santier.
Termoizolaţia este amplasată în anvelopa peretilor şi are şi rol de izolare termica precum si fonică. Structura acoperişului la casele din lemn cu pereţi stratificaţi se poate face tradiţional, cu căpriori şi cleşti sau cu ferme grindă cu zăbrele cu conectori metalici sau din placaj stratificat. Finisajele interioare şi exterioare se fac cu materiale moderne, pereţii sunt verticali şi intersecţiile ferme.
Puncte tari : casele din lemn cu pereţi stratificaţi sunt construcţii rapide şi economice, majoritatea lucrărilor pot fi făcute în atelier dar si direct pe santier, cu o montare uşoară de catre o echipă de câţiva muncitori. Metoda este adaptabilă pentru firme mici iar tehnologia de atelier este simplă şi accesibilă. Comportare excepţional de bună la seism, dacă sunt executate corect. Preţuri fără concurenţă.
Limite : nu permite decupări mari în planşeul peste parter iar înălţimea acestor construcţii este de maximum trei nivele. Calitatea executiei depinde decisiv de profesionalismul executantului.Se recomanda casele la cheie pentru ca toate lucrarile sa fie executate de aceiasi firma iar responsabilitatea sa nu fie impartita.
Casele din lemn masiv
Fără îndoială este cel mai vechi sistem de construcţie, folosindu-se lemnul rotund sau ecarisat dar şi lemnul lamelar lipit, un material mai nou intrat pe piaţă.
Pereţii sunt elementele portante, finisajele sunt întotdeauna cu caracter rustic iar folosirea acestui sistem este limitată la case sau cabane de vacanţă, pensiuni turistice. Le găsim mai mult în zone bogate în păduri sau de munte, care permit selectarea unor buşteni de diametre cât mai apropiate.
Îmbinările se fac prin chertare şi prinderi metalice simple. Tratarea lemnului se face cu greutate deoarece zona realmente tratată ese de 1-3 mm, foarte puţin faţă de lemnul rămas netratat.
Puncte tari : au o bună izolare termică care poate fi dublată de o termoizolare suplimentară cu vată minerală. Casele din lemn masiv creează un bun confort higrometric şi un microclimat interior favorabil.
Limite : casele din lemn masiv permit cu greu finisaje superioare, instalaţiile rămân de cele mai multe ori aparente, pereţii au o verticalitate discutabilă şi îmbinările sunt rareori drepte. În România găsim cu greu buşteni cu diametru asemănător de aceea casele trebuie montate întâi în curtea producătorului, elementele numerotate atent şi reconstituite în aceeaşi ordine la locul de montaj. Casele din lemn masiv trebuie montate obligatoriu pe suprafeţe perfect orizontale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu